Charakterystyka
Płyty gumowe SPOŻYWCZE charakteryzują się brakiem sadzy w swoim składzie. Dlatego kolor beżowy jest charakterystyczny dla tego rodzaju gum. Surowce wykorzystywane do ich produkcji jak również proporcje pozwalają wykorzystywać gumę do celów spożywczych oraz farmaceutycznych.. Pracuje w środowisku obojętnym w stanie nierozciągniętym w zakresie temperatur od -30°C do +60°C.
Właściwości
– dobra odporność fizyko-mechaniczna,
– wysokie parametry wytrzymałościowe,
Zastosowanie płyt gumowych spożywczych
– wykorzystywane są do produkcji wszelkiego rodzaju uszczelek płaskich,
– przemysł spożywczy
– przemysł farmaceutyczny,
Wymiary
– grubość: od 1mm do 50mm,
– szerokość: od 1m do 1,4m,
– długość: od 5m do 15m bieżących.
płyty w rolkach: od 1mm do 15mm
płyty formowane 1x1m: od 20mm do 50mm
Specyfikacja techniczna
Właściwość | Wartość | Metoda badania w/g |
Kolor | beżowy |
|
Twardość, (H) | 60 °ShA | PN-C-04238:1980 |
Wytrzymałość na rozciąganie (TSb), min | 5 MPa | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Wydłużenie względne przy zerwaniu (Eb), min | 300,00% | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Odporność na cieplne starzenie w powietrzu w temp. 70 °C po 144 h (SC) ΔTSb, max ΔEb, max ΔH, max |
| PN-ISO 188/2000 |
Temperatura kruchości (Tk), °C, max | -35 | PN-ISO 812/1999 |
Gęstość ( r ), Mg/cm3, max | 1,5 | PN-ISO 2781+AC1:1996 |