Charakterystyka

Płyty gumowe SPOŻYWCZE charakteryzują się brakiem sadzy w swoim składzie. Dlatego kolor beżowy jest charakterystyczny dla tego rodzaju gum. Surowce wykorzystywane do ich produkcji jak również proporcje pozwalają wykorzystywać gumę do celów spożywczych oraz farmaceutycznych.. Pracuje w środowisku obojętnym w stanie nierozciągniętym w zakresie temperatur od -30°C do +60°C.

Właściwości

dobra odporność fizyko-mechaniczna,

– wysokie parametry wytrzymałościowe,

Zastosowanie płyt gumowych spożywczych

– wykorzystywane są do produkcji wszelkiego rodzaju uszczelek płaskich,

– przemysł spożywczy

– przemysł farmaceutyczny,

Wymiary

– grubość: od 1mm do 50mm,

– szerokość: od 1m do 1,4m,

– długość: od 5m do 15m bieżących.

płyty w rolkach: od 1mm do 15mm

płyty formowane 1x1m: od 20mm do 50mm

Specyfikacja techniczna

Właściwość

Wartość

Metoda badania

w/g

Kolor

beżowy

 

Twardość, (H)

60 °ShA

PN-C-04238:1980

Wytrzymałość na rozciąganie (TSb), min

5 MPa

PN-ISO 37:2007/AC1:2008

Wydłużenie względne przy zerwaniu (Eb), min

300,00%

PN-ISO 37:2007/AC1:2008

Odporność na cieplne starzenie w powietrzu w temp. 70 °C po 144 h (SC)

ΔTSb, max

ΔEb, max

ΔH, max



±30
-50
±10

PN-ISO 188/2000

Temperatura kruchości (Tk), °C, max

-35

PN-ISO 812/1999

Gęstość ( r ), Mg/cm3, max

1,5

PN-ISO 2781+AC1:1996